Vinkkejä ja reseptejä

Karitsanliha on vähärasvaista ja mureaa, ja lihaskudos on pienisyistä. Jos käytät usein esimerkiksi naudanlihaa, kannattaa karitsaa kokeilla välillä naudan tilalla. Karitsanlihasta on moneksi ja se sietää hyvin myös voimakkaita mausteita. Muun muassa rosmariini, valkosipuli ja kahvi sopivat hyvin yhteen karitsanlihan kanssa. 

Alta löydät helpostilähestyttäviä ohjeita karitsanvalmistukseen liittyen. Monipuolinen lähiruoka kuuluu kaikille, ei vain huippukokkien lautasille!

KARE

Kare on karitsan ulkofileetä, johon on jätetty rasvaa ja kylkiluuta. Kokonaisen kareen voi ruskistaa nopeasti pannulla ja kypsentää 200 asteisessa uunissa. Vain 2-3 minuuttia riittää! Liha saa jäädä punertavaksi. Kareen voi kypsentää myös kokonaan pannulla tai grillissä. Muista jättää liha punertavaksi.

ULKOFILEE

Muodoltaan ulkofilee on pitkä ja ohut, ja siitä on leikattu rasvat pois.
Ulkofilee on hyvin nopea valmistaa, sillä se kypsyy nopeasti ja liha on hyvä jättää punertavaksi. Paisto kuumalla pannulla tai grillissä riittää mainiosti. 
Karitsan ulkofilee taipuu myös herkulliseksi rullaksi, joka täytetään yrteillä. Kuvan karitsarullat on tehty K-ruoan ohjeella.

NISKAKIEKOT

Niskakiekkoja käytetään pitkään haudutettavissa pataruoissa. Hauduta 150-170 -asteisessa uunissa, kunnes liha irtoaa luusta helposti (vähintään 3-4 tuntia).
Itsekseen uunissa valmistuvat niskakiekot ovat hyvä ja helppo valinta myös pääsiäispöytään.

JAUHELIHA

Jos kaipaat arkiruokaan vaihtelua tai haluat nostaa tutun reseptin uudelle tasolle, vaihda naudan- tai sianjauheliha karitsaan. Karitsanjauheliha valmistetaan kuten muutkin jauhelihat ja sitä voi käyttää monipuolisesti niin lihapullissa ja -murekkeissa, laatikkoruoissa ja keitoissa kuin suolaisessa leivonnassakin. Kokeile esim. jauhelihapihveinä hampurilaisissa.

LAPA

Karitsan lapa on luottovalinta aloittelevallekin kokille. Tarvitset vain perusmausteet ja aikaa hauduttamiseen.
Hauduta lapaa uunissa, 150 asteessa vähintään 3-4 tuntia. Voit lisätä vuokaan juureksia ja sipulia reiluina lohkoina. Mausteiksi riittää suola, mustapippuri ja yritit (esim. rosmariini / timjami). Lisää reilusti vettä. Lavan voi tarjoilla sellaisenaan vaikkapa kermaperunoiden kanssa. Yksi oman keittiömme ikisuosikeista on lammaskaali, johon käytetään haudutettavia lihanosia. 

VIULU

Viulu = Paisti + potka. Karitsan viulu on vastaava lihanosa kuin siassa kinkku. Kypsennä viulua 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 58 astetta. Karitsan viulu on perinteinen pääsiäisruoka, ja myös palvattuna erittäin herkullinen. Viuluun sopii suolan ja pippurin ohella tutut karitsan maustamisessa käytetyt mausteet, mm. sipuli, valkosipuli ja rosmariini. Myös kahvi sopii loistavasti karitsan mausteeksi! Mausteseoksen voi hieroa viulun pintaan tai pistellä viuluun tehtyihin viiltoihin. 

POTKAT

Kartisan potkat valmistetaan hauduttamalla. Helppoutensa ansiosta potkat sopivat erinomaisesti aloitteleville kokeille.
Potkien kalvoja ei välttämättä tarvitse poistaa, sillä ne pehmenevät huomaamattomiin haudutettaessa. Kypsennä potkia padassa, 150-asteisessa uunissa vähintään 3-4 tuntia, kunnes liha irtoaa luusta vaivatta.

KYLKIRIBSIT

Karitsan kylkiribsit on edullinen ja maukas lihanosa, jonka valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii aikaa ja vaivannäköä. Lopputulos palkitsee kokin varmasti!
Valmista ribsit näin: Poista lihasta suurimmat rasvat ja kalvot, ja hiero mausteseos lihan pintaan. Kääri kyljet löyhiksi folionyyteiksi ja lorauta mukaan tilkka vettä sekä punaviinietikkaa. Kypsennä 120-asteisessa uunissa pari-kolme tuntia. Valele kyljet kastikkeella. Paista pinta kauniin ruskeaksi grillissä tai kuumassa uunissa grillivastuksella. Valele kastiketta lihan pintaan paiston aikana.

PARIKYLJYKSET

Parikyljykset valmistuvat nopeasti pannulla. Varaa vähintään 2 parikyljystä jokaiselle ruokailijalle. Ota parikyljykset huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Kuumenna voi pannulla ja paista kyljyksiä kuumalla pannulla noin 2 minuuttia / puoli. Lisää suola ja pippuri lihan pintaan, ja anna vetäytyä foliossa muutama minuutti. Tarjoa kyljykset esimerkiksi uunijuuresten ja yrttiseoksen kanssa - kokeile yhdistää esim. minttu, sitruunanmehu, valkosipuli, suola, pippuri ja oliiviöljy.